Zorgverzekering vergelijken

De kosten voor een zorgverzekering worden elk jaar duurder en aangezien er best veel verschil kan zitten tussen de verschillende zorgverzekeraars qua prijs, kan het elk jaar weer de moeite waard zijn om over te stappen. Meestal zal je een goedkoper aanbod kunnen krijgen, waarbij de dekking soms ook beter is. Het is alleen jammer dat je meestal pas kan overstappen gedurende een korte periode per jaar (halverwege november t/m 31 januari, waarbij overstappen voor 1 januari het voordeel bied dat de oude zorgverzekering automatisch stop wordt gezet). Middels onderstaande zorgverzekering vergelijker kan je eenvoudig de meest voordelige vinden, de prijzen worden namelijk vergeleken van nagenoeg alle aanbieders. Toch is het verstandig om vooraf goed na te gaan wat je qua zorgbehoefte nodig hebt en of het bijvoorbeeld raadzaam is om een hoger eigen risico te nemen. In de vergelijk tool zie je aan de linkerkant dan ook verschillende instel mogelijkheden. De meeste opties spreken voor zich, maar "zorgkeuze" behoeft misschien enige uitleg. Kies je voor een vrije keuze, dan kan je rekenen op een 100% vergoeding bij elke zorgaanbieder naar eigen keuze. Bij "gedeeltelijk" kan het zo zijn dat de zorgverzekeraar geen contract heeft met een bepaalde zorgaanbieder en dat je daarom slechts 75% vergoed krijgt. Bij een volledige vrije keuze zie je daarom ook dat de premie net even wat duurder is.

Is overstappen verstandig?

Het kan natuurlijk prima het geval zijn dat je tevreden bent met je huidige zorgverzekeraar. Misschien is dat niet de meest voordelige, maar je hebt wel een vrije keuze uit zorgaanbieders, een makkelijke manier van zorgkosten declareren en uitbetaald krijgen en bij vragen staat de klantenservice snel voor je klaar. Is overstappen dan verstandig als je per maand rond de 10 euro goedkoper uit kan zijn? Wij denken van niet, de relatieve kleine besparing zal kunnen betekenen dat je een jaar vast zit aan een zorgverzekeraar waar je wellicht minder tevreden over bent.

Is het verschil in de prijs groter en ben je niet of weinig zorgbehoeftig, dan kan overstappen juist wel verstandig zijn om flink te kunnen besparen op de maandelijke kosten. De bovenstaande vergelijk tool is dan een prima hulpmiddel, maar sluit nog niet gelijk een nieuwe verzekering af. Misschien kan je wel gebruik maken van een collectieve zorgverzekering waarbij je tot wel 15% extra kan besparen. Dit is namelijk voor vrijwel iedereen mogelijk aangezien er allerlei organisaties, zoals werkgevers, vakbonden, patiënten verenigingen, enz. afspraken hebben gemaakt met zorgverzekeraars. Hierdoor kunnen de zorgpolissen worden aangeboden voor een hoge groepskorting. Ben je bijvoorbeeld ZZP-er en lid van ZZP Nederland, dan kan je bij 6 verschillende zorgverzekeraars rekenen op zo'n 8% korting op de basisverzekering en tot 15% korting op de aanvullende verzekeringen.